TCK 86. Maddeye göre; “Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” Kasten yaralama suçu ile başkasının vücuduna acı veren, sağlığını veya algılama yeteneğini bozan eylemler cezalandırılır. Kasten yaralama seçimlik hareketli bir suçtur. Bu sonuçları meydana getirmek şartıyla her hareket bu suçun konusu olabilir. Bu eylemler yoksa bu suçtan dolayı ceza verilemez. Bu suçun basit halinin işlenmesi halinde soruşturma ve kovuşturması şikayete tabidir. Bu suç ihmali hareketle de işlenebilir bu durumda kanun cezanın indirilebilmesine olanak sağlamıştır. Bu suç taksirle de işlenebilir bir suçtur. Kasten yaralama suçunun basit hali (TCK m.86/1-2) ve kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi suçu (TCK m.88) uzlaştırmaya tabi suçlardandır.
Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
CEZANIN MİKTARININ ARTTIRAN HALLER
Aynı maddesin üçüncü fıkrasında suçun nitelikli haline sebep olan eylemler sayılmıştır. Nitelikli halin bulunması durumunda ceza arttırılır ve şikayet aranmaz. Suçun;
- Üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı,
- Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
- Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
- Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
- Silahla,
- Canavarca hisle işlenmesi suçun kanunda sayılan nitelikli halleridir.
Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama olduğu zaman bu durum cezanın arttırılması sebebidir. Kasten yaralama fiili, mağdurun;
- Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,
- Konuşmasında sürekli zorluğa,
- Yüzünde sabit ize,
- Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
- Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına
Neden olmuşsa, belirlenen ceza, bir kat artırılır. Ayrıca kasten yaralama fiili vücutta kemik kırılmasına neden olduysa bu da cezanın artırım sebebidir. Kasten yaralama fiili, mağdurun;
- İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
- Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
- Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
- Yüzünün sürekli değişikliğine,
- Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine,
Neden olmuşsa belirlenen ceza, iki kat artırılır. Ayrıca yaralamanın sonucu olarak ölüm meydana gelmişse bu takdirde ceza artırılır. Burada kasıt yaralama kastı olup ilgili hareket neticesiyle ağırlaşarak ölüm meydana getirmektedir. Burada kast, kusur, nedensellik, neticenin faile isnad edilip edilemeyeceği iyi araştırılmalıdır.
Bu suçta görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir. Fakat kasten yaralama suçunun netice sebebiyle ağırlaşarak ölüm meydana gelmişse bu takdirde görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesi olup her ikisi açısından da suçun işlendiği yer mahkemesi yetkilidir.
Ceza davalarında iyi bir savunma çok önemli olup hak kayıpları yaşamamak adına profesyonel bir hukuki destek almanız gerektiğini hatırlatırız.