Alacaklının alacağına kavuşmasını sağlayan önemli hukuki kurumlardan bir tanesi ihtiyati hacizdir. İhtiyati haciz, para alacaklarına ilişkin olarak icra takibinin sonucunun güvence altına alınabilmesi için mahkeme kararıyla borçlunun malvarlığına el konulmasını sağlayan geçici hukuki koruma tedbirlerindendir. Alacaklının para alacağına erişebilmesi için borçlunun malvarlığına ihtiyati haciz koydurulması alacaklının yararına olacaktır özellikle borçlunun mal kaçırma ihtimalinden şüphelenilmesi halinde başvurulabilir. İhtiyati haciz talep edilebilmesi için İcra ve İflas Kanunu m. 257’ye göre rehinle temin edilmemiş ve vadesi gelmiş olan bir para alacağının bulunması gerekir. Fakat vadesi gelmemiş olan alacaklar için de ihtiyati haczin belirli durumlarda talep edilebilmesi mümkündür. Borçlunun belirli bir yerleşim yerinin bulunmaması yahut borçlunun taahhütlerinden kurtulmak amacıyla mallarını gizlemeye, kaçırmaya veya kendisi kaçmaya hazırlanır yahut kaçar ya da bu amaçla alacaklının haklarını ihlâl eden hileli işlemlerde bulunursa borcun vadesi gelmemiş olsa bile borçlunun malvarlığına ihtiyati haciz konulabilir.

İhtiyati hacze karar verilebilmesi için tam ispat şartı aranmaz, alacağın yaklaşık olarak ispat edilmesi yeterlidir. Alacaklı elindeki delilleri yaklaşık olarak ispatlayabilmek için mahkemeye sunmalıdır.

Diğer yandan ihtiyati haciz talebinde bulunan alacaklının haksız çıkabilecek olması ihtimali sebebiyle her ihtimale karşılık teminat yatırması gerekmektedir. Uygulamada genellikle alacak tutarının %15’i oranında bir teminat gösterilmesi istenmektedir. Ancak alacağın bir ilama yani mahkeme kararına dayanıyor olması halinde teminat yatırma zorunluluğu yoktur. Alacağın ilam değil ilam niteliğinde bir belge olması halinde (örneğin mahkeme huzurunda yapılan sulhler, mahkeme huzurunda yapılan kabuller, para borcu ikrarını içeren düzenleme şeklinde hazırlanan noter senetleri, istinaf kefaletnameleri, temyiz kefaletnameleri ve icra dairelerindeki kefaletnameleri vb.) mahkeme teminat gösterilmesinin gerekip gerekmeyeceğini takdir edecektir.

Her somut olay kendi içinde farklılıklar gösterip farklı hukuki sonuçlar doğurabilmektedir bu sebeple detaylı bilgi için avukatınıza danışın.