BOŞANMA DAVASI NEDİR?
Aralılarında evlilik ilişkisi bulunan taraflar Türk Medeni Kanunu madde 161 ve devamında yer alan sebeplere dayanarak boşanma davası açabilir. Boşanma davası sonucunda hakim boşanma veya ayrılık karar verebilir. Boşanma gerçekleştikten sonra boşanmanın sonucuna bağlı olarak velayet, mal paylaşımı, tazminat, nafaka ve benzeri gibi feri davalar ortaya çıkabilmektedir.
BOŞANMA SEBEPLERİ NELERDİR?
Boşanma sebepleri genel ve özel boşanma sebepleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Zina, hayata kast, pek kötü muamele veya onur kırıcı davranış, suç işleme veya haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı kanunda sınırlı sayıda sayılan özel boşanma sebepleri arasında yer almaktadır. Özel boşanma sebeplerine dayanılarak dava açan taraf boşanma sebebini ispatlarsa hakim boşanma veya ayrılık kararı verir. Burada önemli olan özel boşanma sebepleri bulunduğu takdirde davacı taraf karşı tarafın kusurlu olup olmadığını ispatlamak zorunda değildir. Yalnızca kanunda sayılan özel boşanma sebeplerinden birinin varlığını ispatlaması yeterli olacaktır. Nitekim kusurun hangi tarafa ait olduğu boşanma davlarının bel kemiğidir. Nafaka, tazminat, mal paylaşımı gibi devamı birçok dava kusura göre belirlenmektedir. Bu hususta profesyonel bir hukuki destek alarak ilerlemeniz yararınıza olacaktır.
Genel boşanma sebepleri ise Türk Medeni Kanunu 166. maddede yer alan evlilik birliğinin temelinden sarsılması başlığı altında ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenemeyecek derecede sarsılmış olan eşlerin çeşitli sebeplere dayanarak açabileceği dava türüdür. Örneğin eş ile alay etmek, hakaret etmek, eşini ailesi görüştürmemek, eşine ilgisiz kalmak, aşırı şekilde borçlanmak, eşini tehdit etmek, sürekli surette kavga etmek gibi sebepler sayılabilir. Genel boşanma sebeplerine dayanılarak dava açıldığı takdirde kusurun varlığı ispatlanması gerekecektir.
ANLAŞMALI BOŞANMA NEDİR?
Türk Medeni Kanuna göre boşanma davası iki şekilde açılabilir. Biri çekişmeli olarak diğeri ise anlaşmalı boşanma davası olarak açılabilir. Anlaşmalı boşanma davası Türk Medeni Kanunu 166/3 maddesine göre en az bir yıl sürmüş evliliklerde eşlerden birinin başvurması ya da diğer eşin açılan davayı kabul etmesi halinde evlilik birliği temelinden sarsılarak hakim boşanmaya karar verebilir. Bu halde tarafların mahkemeye bizzat katılarak hakim önünde boşanma iradelerini açıklamaları gerekir. Bu halde taraflar arasında boşanmanın sonuçlarını düzenleyen ve tarafların kabul ettikleri boşanma protokolü bulunması gerekir. Hakim uygun gördüğü takdirde bu boşanma protokolünde değişiklik yapabilir.
Anlaşmalı boşanma protokolünün iyi hazırlanması çok büyük önem taşımaktadır. Boşanmanın tüm sonuçlarına ilişkin hükümler burada yer almaktadır. Eksik hususlar kaldığı takdirde boşanma davası çekişmeli davaya dönüşüp senelerce uzayabilir veya karşı taraf kararlaştırmadığınız hususlar hakkında mahkemeye başvurup size karşı dava açabilecektir. Bu sebeple hem anlaşma şartlarını müzakere ederken hem de boşanma protokolünün hazırlanmasında profesyonel bir hukuki destek almanız sizin yararınıza olacaktır.
BOŞANMA DAVASI NERDE AÇILIR?
Boşanma davası eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesinde açılabilir. Bunun dışındaki yerlerde açılması halinde hakim yetkisizlik kararı verecektir.