1.İşverenin Zararının Tazmini
TBK m. 446/1’e göre, rekabet yasağına uymayan işçi sebep olduğu bütün zararları karşılamak yükümlülüğü altındadır. Tazminat yükümlülüğü TBK’nın genel hükümleri olan m. 112 vd.na göre belirlenir. Bu sebeple, işverenin zararını ispat etmesi yeterlidir ayrıca işçinin kusurunu ispatlaması gerekmez. İşçinin ise sorumluluktan kurtulabilmesi için kusursuzluğunu ispatlaması gerekir.
Rekabet yasağına aykırılık sebebiyle meydana gelen zarar, işverenin uğramış olduğu müspet zarardır. Yani işverenin mevcut durumu ve rekabet yasağına aykırılığın bulunmadığı durum ile arasındaki farktan oluşmaktadır. Söz konusu zarar fiili zarar ve kazanç kaybı şeklinde meydana gelir.
2.İşçinin Cezai Şart Ödemesi
Rekabet yasağına aykırılığın sonucunda işverenin bir diğer hakkı cezai şartın talep edilebilmesidir. Nitekim TBK m. 446/2’ye göre, rekabet yasağına aykırı bir durumun gerçekleşmesi halinde cezai şart ödenmesi kararlaştırılmışsa işçinin söz konusu cezai şartı ödemesi gerekir. Rekabet yasağına aykırılık sonucunda işverenin zararını ispatlaması kolay olmamaktadır, bu nedenle iş sözleşmelerinde cezai şarta başvurulduğu görülmektedir. TBK m. 180’de belirtildiği üzere alacaklı zarara uğramasa bile cezai şartın ifası gerekir. Bu yüzdendir ki işverenin cezai şartı talep edebilmesi için zararını ispatlaması gerekmez sadece rekabet yasağına aykırı davranışın gerçekleştiğini ispatlaması yeterli olacaktır.
Cezai şart, maktu olarak kararlaştırılmaktadır ve götürü bir tazminat şeklinde ortaya çıkar. Diğer yandan işverenin zararı cezai şartta öngörülen miktardan daha fazla olabilir. Bu durumda cezai şartı aşan zararın da işveren tarafından talep edilebilmesi mümkündür ve TBK m. 446/2’de belirtildiği üzere cezai şartın sınırını aşan zararları gidermesi gerekir. Fakat cezai şartı aşan zararların talep edilebilmesi için işverenin cezai şartta belirlenen miktarı aşan zararın olduğunu ispatlaması gerekir.
3.Rekabet Yasağına Aykırı Davranışın Sona Erdirilmesi
İşverenin zararının tazmini ve işçinin kararlaştırılan cezai şartı ödemesi dışında işverene tanınan bir başka hak işçinin rekabet yasağına aykırı davranışının sona erdirilmesidir. TBK m. 446/3’e göre: “İşveren, ceza koşulu ve doğabilecek ek zararlarının ödenmesi dışında, sözleşmede yazılı olarak açıkça saklı tutması koşuluyla, kendisinin ihlal veya tehdit edilen menfaatlerinin önemi ile işçinin davranışı haklı gösteriyorsa, yasağa aykırı davranışa son verilmesini de isteyebilir.” Söz konusu hüküm uyarınca işverenin işçinin rekabet yasağına aykırı davranışlarını sona erdirmesi talebinde bulanabilmesi için iki koşulun gerçekleşmesi gerekmektedir88. İlk olarak sözleşmede tarafların açıkça ve yazılı olarak bu doğrultuda bir hükme yer vermesi gerekir. İkinci olarak işverenin menfaatlerinin önemi ve işçinin davranışının haklı göstermesidir. Bu noktada işverenin rekabet yasağına aykırılık nedeniyle uğradığı zarar yahut tehdide maruz kalan menfaati, taraflarca düzenlenmiş olan cezai şart yahut tazminatla giderilemeyecek kadar öneme sahip olmalıdır ve aynı şekilde işçinin davranışlarının dürüstlük kurallarına ağır olacak derecede aykırı olmasıdır.