Rekabet yasağı sözleşmesinin geçerli olabilmesi için TBK m. 444’te öngörülen bütün koşulların kümülatif olarak bir arada bulunmasını gerekli kılar. TBK m. 444’te öngörülen koşullardan herhangi birinin eksikliği halinde rekabet yasağı geçersiz olup butlan yaptırımına tabi tutulacaktır. Ancak rekabet yasağının yer, zaman ve konu bakımından uygun olmayan sınırlamalar getirmesi halinde rekabet yasağı geçersiz sayılmayacaktır ve hakim aşırı gördüğü rekabet yasağını somut olayda yer alan bütün durumları dikkate alarak ve karşı edimin üstlenilip üstlenilmediğini de gözeterek kapsam veya süre bakımından rekabet yasağını sınırlandırabilecektir. Söz konusu koşullar ise, işçinin fiil ehliyetine sahip olması, sözleşmenin yazılı yapılması ve işverenin korunmaya değer haklı bir menfaatinin bulunmasıdır. Söz konusu koşulların varlığını ispat yükümlülüğü işverene aittir.

Rekabet yasağının geçerli olabilmesi için TBK m. 444’te aranan ilk koşul işçinin fiil ehliyetine sahip olmasıdır. Kanunda açıkça fiil ehliyeti aranması gerekliliğinden bahsedildiği için sadece ergin olmak yeterli değildir aynı zamanda işçinin ayırt etme gücüne sahip olması ve kısıtlı olmaması gerekir.

TBK m. 444/1’e göre geçerli bir rekabet etmeme yasağından bahsedebilmek için söz konusu yasağın yazılı olarak kararlaştırılması gerekir. Yazılılık sözleşmenin geçerlilik koşulu olarak benimsenmiştir, bu yüzden yazılı olmayan rekabet yasağı mutlak butlanla batıl olacaktır.

Rekabet yasağı sözleşmesinin geçerli olabilmesi için TBK m. 444/2 uyarınca işçinin sahip olduğu bilgilerin işveren açısından önemli bir zarara sebep olması gerekir. İşçinin müşteri çevresi, üretim veya işle ilgili sahip olduğu bilgilere sahip olması sebebiyle işverene zarar verebilmesi mümkündür bu nedenle işverenin korunmaya değer haklı bir menfaati bulunmaktadır. Bu amaca hizmet etmeyen rekabet yasağı sözleşmesi geçersiz olacaktır.

Üretim sırları ve işverenin işlerine ait bilgilerin mahrem bilgi ve sır olması gerekir. Herkesçe bilinen bilgiler sır niteliği taşımaz ve rekabet yasağı kapsamında değerlendirilemez. Bu nedenle vasıfsız ve alt kademelerde görev yapan işçilerle akdedilen rekabet yasağı sözleşmeleri geçersiz olacaktır.

İşçinin müşteri çevresi, üretim sırları ve işverenin işleri hakkında bilgileri sahip olması rekabet yasağının geçerli olabilmesi için tek başına yeterli değildir. Nitekim TBK m. 444/2’de belirtildiği üzere söz konusu bilgilerin iş sözleşmesinin sona ermesinin ardından kullanılmasının işverenin önemli bir zararına sebep olması gerekir aksi takdirde rekabet yasağı geçersiz olacaktır.